Daya Saing Usaha Kecil dan Menengah (UMKM) di bidang kuliner di Era Digital dengan Pemanfaatan QRIS

Authors

  • Hersia Oktaria Putri Adelia UIN RAden Fatah Palembang
  • Rahma Nurjannah UIN RAden Fatah Palembang
  • Cherly Puspita Sari UIN RAden Fatah Palembang
  • Maya Panorama UIN RAden Fatah Palembang

DOI:

https://doi.org/10.30631/qsyxrd88

Keywords:

QRIS, food and beverage MSMEs, digital payments, competition, digital knowledge.

Abstract

In the midst of the rapid development of this digital age, technology has changed the way to communicate, especially in the culinary sector. The Indonesian Standard Quick Response Code (QRIS) comes as an effective digital payment solution, allowing micro, small, and medium enterprises (MSMEs) to conduct cashless transactions with just one QR code. QRIS implementation provides a number of benefits, including increased operational efficiency, transaction security, and expanded market reach. However, QRIS also faces several challenges, such as administrative costs, delays in fund disbursement, and low levels of digital literacy among businesses. To examine the impact of QRIS implementation on the competitiveness of culinary MSMEs, secondary data analysis from various reliable sources was conducted. The findings show that culinary MSMEs that use QRIS in the digital era are able to increase their sales and competitiveness.

References

Amal, B., Nurshafa, A., Kamilah, N., Ramadaniakir, P., Anandha Maryadii, R., Miftahul Jannah, S., & Penelitian, A. (2025). Menutup Kesenjangan Digital: Studi Kasus Meningkatkan Kehidupan Umkm di Kantin Pojok Kuliner Universitas Singaperbangsa Karawang Melalui Literasi Digital. Jurnal Kolaboratif Sains, 8(1), 49–56. https://doi.org/10.56338/jks.v8i1.6419

Amaliah, A. K., Lima, D., Maharani, T., & Djuanda, G. (n.d.). Manajemen Risiko RISIKO Penggunaan QRIS Pada UMKM Coffee Shop di Sukabumi.

Angelique, P., & Studi Ekonomi Syariah Fakultas Ekonomi Dan Bisnis Islam, P. (n.d.). Dampak Program Pemerintah QRIS Sebagai Sistem Pembayaran Terhadap Perkembangan UMKM Tahun 2024 Dalam Perspektif Ekonomi Islam (Studi Pada Pelaku UMKM Kuliner di Labuhan Ratu Kota Bandar Lampung) Artikel Ilmiah Oleh.

Anjas, *, Siregar, J., Siregar, A. J., Islam, U., Sumatera, N., Azhela, U., Aryani, D., Dian, U., & Utami, A. (2025). Penerapan Penggunaan Pembayaran Digital QRIS Pada UMKM. Jurnal Sains Student Research, 3(1), 344–353. https://doi.org/10.61722/jssr.v3i1.3483

Astridtia1, O., Dwi, A., Prodi, N., Sekolah, M., Ilmu, T., & Mahardhika, E. (n.d.). Analisis Penerapan Pembayaran Digital QRIS Dalam Kemudahan UMKM Di Kota Surabaya.

detiksuumbangsel. (2024, August 17). Pengguna QRIS di Sumsel Meningkat 63 Persen, Dukung Ekonomi Digital. Www.Detik.Com. https://www.detik.com/sumbagsel/bisnis/d-7494957/pengguna-qris-di-sumsel-meningkat-63-persen-dukung-ekonomi-digital

Dwi Satrio, Y., Intang Dewana, T., & Muji UIN Saifuddin Zuhri Purwokerto, A. K. (2024). Manfaat Teknologi Digital Payment QRIS bagi UMKM. In Merdeka Indonesia Journal International (MIJI) (Vol. 4, Issue 1).

Gainau, P. C., Engko, C., & Gaspersz, Y. T. (2024a). Sistem pembayaran QRIS sebagai upaya pengembangan UMKM di kota Ambon. Journal of Business & Banking, 13(2), 177–191. https://doi.org/10.14414/jbb.v13i2.3766

Gainau, P. C., Engko, C., & Gaspersz, Y. T. (2024b). Sistem pembayaran QRIS sebagai upaya pengembangan UMKM di kota Ambon. Journal of Business & Banking, 13(2), 177–191. https://doi.org/10.14414/jbb.v13i2.3766

Indriani, S., & Rahman, Z. D. (2024). Literasi Keuangan, Pemanfaatan QRIS dan Kinerja Usaha Mikro dan Kecil (UMK) di Jakarta Selatan (Vol. 3, Issue 2). https://akuntansi.pnp.ac.id/jabei

Kusumawati, E. D., & Kartikasari, D. (2025). Optimalisasi Kinerja Keuangan Usaha Kuliner Melalui Implementasi QRIS. Owner, 9(1), 399–410. https://doi.org/10.33395/owner.v9i1.2572

Ni Kadek Poppy Keristina, & Anak Agung Bagus Putu Widanta. (2024). Analisis Penggunaan Transaksi QRIS, Permodalan dan Literasi Digital dalam Memengaruhi Pendapatan UMKM Kuliner di Kota Denpasar. Inisiatif: Jurnal Ekonomi, Akuntansi Dan Manajemen, 4(1), 01–25. https://doi.org/10.30640/inisiatif.v4i1.3276

Nurjanah, S., Shofwa Shafrani, Y., Ayu Mahmudati, D., Kurnia Sabarina, A., Syariah, P., Ekonomi dan Bisnis Islam, F., & SAIZU Purwokerto, U. (n.d.-a). Optimalisasi QRIS dalam Meningkatkan Skala Usaha UMKM Kawasan Pasar Kuliner Purwasera Purwokerto..

Pengaruh, A., Pelayanan, K., Kepuasan, T., Spbu, P., Labu, P., Utara, A., Edyansyah, T., Alifia, N., Permana, E., & Harnovinsah, D. (2024). Analisis Penggunaan Qris Terhadap Peningkatan Pendapatan UMKM. In Jurnal Ekonomi Manajemen dan Bisnis (Vol. 25, Issue 1).

Sari, M., Rani, M., Kurniasih, P., Jannah, S. R., Syariah, P. P., Islam, A., & Lampung, U. M. (2024). Potensi QRIS dalam Meningkatkan Daya Saing UMKM. https://doi.org/10.62710/4z9xnr54

Sumarni S, Desfina, & Baso R. (2025). QRIS Untuk UMKM Kuliner Kekinian di Makassar : Efektifkah ? EKOMA : Jurnal Ekonomi, 4(4).

Untuk, D., Sebagian, M., Guna, P., Gelar, M., Ekonomi, S., Program, D., Ekonomi, S., Di, I., Oleh, S., Sri, S., & Mulya, K. (2024). Implementasi Sistem Pembayran QRIS pada Sektor UMKM bidang Kuliner yang Berada di alun-alun Kidul Yogyakarta SKRIPSI.

Yanto, H., Prasetiyo, B., Baroroh, N., Hajawiyah, A., & Kardiyem, K. (2024). Optimalisasi Literasi Keuangan Digital Melalui Peningkatan Penggunaan QRIS Pada UMKM. Surya Abdimas, 8(3), 386–394. https://doi.org/10.37729/abdimas.v8i3.4909

Downloads

Published

2025-06-14

How to Cite

Daya Saing Usaha Kecil dan Menengah (UMKM) di bidang kuliner di Era Digital dengan Pemanfaatan QRIS. (2025). Indonesian Journal of Islamic Economics and Business, 10(1), 149-161. https://doi.org/10.30631/qsyxrd88

Similar Articles

11-20 of 29

You may also start an advanced similarity search for this article.