Daya Saing Usaha Kecil dan Menengah (UMKM) di bidang kuliner di Era Digital dengan Pemanfaatan QRIS
DOI:
https://doi.org/10.30631/qsyxrd88Keywords:
QRIS, food and beverage MSMEs, digital payments, competition, digital knowledge.Abstract
In the midst of the rapid development of this digital age, technology has changed the way to communicate, especially in the culinary sector. The Indonesian Standard Quick Response Code (QRIS) comes as an effective digital payment solution, allowing micro, small, and medium enterprises (MSMEs) to conduct cashless transactions with just one QR code. QRIS implementation provides a number of benefits, including increased operational efficiency, transaction security, and expanded market reach. However, QRIS also faces several challenges, such as administrative costs, delays in fund disbursement, and low levels of digital literacy among businesses. To examine the impact of QRIS implementation on the competitiveness of culinary MSMEs, secondary data analysis from various reliable sources was conducted. The findings show that culinary MSMEs that use QRIS in the digital era are able to increase their sales and competitiveness.
References
Amal, B., Nurshafa, A., Kamilah, N., Ramadaniakir, P., Anandha Maryadii, R., Miftahul Jannah, S., & Penelitian, A. (2025). Menutup Kesenjangan Digital: Studi Kasus Meningkatkan Kehidupan Umkm di Kantin Pojok Kuliner Universitas Singaperbangsa Karawang Melalui Literasi Digital. Jurnal Kolaboratif Sains, 8(1), 49–56. https://doi.org/10.56338/jks.v8i1.6419
Amaliah, A. K., Lima, D., Maharani, T., & Djuanda, G. (n.d.). Manajemen Risiko RISIKO Penggunaan QRIS Pada UMKM Coffee Shop di Sukabumi.
Angelique, P., & Studi Ekonomi Syariah Fakultas Ekonomi Dan Bisnis Islam, P. (n.d.). Dampak Program Pemerintah QRIS Sebagai Sistem Pembayaran Terhadap Perkembangan UMKM Tahun 2024 Dalam Perspektif Ekonomi Islam (Studi Pada Pelaku UMKM Kuliner di Labuhan Ratu Kota Bandar Lampung) Artikel Ilmiah Oleh.
Anjas, *, Siregar, J., Siregar, A. J., Islam, U., Sumatera, N., Azhela, U., Aryani, D., Dian, U., & Utami, A. (2025). Penerapan Penggunaan Pembayaran Digital QRIS Pada UMKM. Jurnal Sains Student Research, 3(1), 344–353. https://doi.org/10.61722/jssr.v3i1.3483
Astridtia1, O., Dwi, A., Prodi, N., Sekolah, M., Ilmu, T., & Mahardhika, E. (n.d.). Analisis Penerapan Pembayaran Digital QRIS Dalam Kemudahan UMKM Di Kota Surabaya.
detiksuumbangsel. (2024, August 17). Pengguna QRIS di Sumsel Meningkat 63 Persen, Dukung Ekonomi Digital. Www.Detik.Com. https://www.detik.com/sumbagsel/bisnis/d-7494957/pengguna-qris-di-sumsel-meningkat-63-persen-dukung-ekonomi-digital
Dwi Satrio, Y., Intang Dewana, T., & Muji UIN Saifuddin Zuhri Purwokerto, A. K. (2024). Manfaat Teknologi Digital Payment QRIS bagi UMKM. In Merdeka Indonesia Journal International (MIJI) (Vol. 4, Issue 1).
Gainau, P. C., Engko, C., & Gaspersz, Y. T. (2024a). Sistem pembayaran QRIS sebagai upaya pengembangan UMKM di kota Ambon. Journal of Business & Banking, 13(2), 177–191. https://doi.org/10.14414/jbb.v13i2.3766
Gainau, P. C., Engko, C., & Gaspersz, Y. T. (2024b). Sistem pembayaran QRIS sebagai upaya pengembangan UMKM di kota Ambon. Journal of Business & Banking, 13(2), 177–191. https://doi.org/10.14414/jbb.v13i2.3766
Indriani, S., & Rahman, Z. D. (2024). Literasi Keuangan, Pemanfaatan QRIS dan Kinerja Usaha Mikro dan Kecil (UMK) di Jakarta Selatan (Vol. 3, Issue 2). https://akuntansi.pnp.ac.id/jabei
Kusumawati, E. D., & Kartikasari, D. (2025). Optimalisasi Kinerja Keuangan Usaha Kuliner Melalui Implementasi QRIS. Owner, 9(1), 399–410. https://doi.org/10.33395/owner.v9i1.2572
Ni Kadek Poppy Keristina, & Anak Agung Bagus Putu Widanta. (2024). Analisis Penggunaan Transaksi QRIS, Permodalan dan Literasi Digital dalam Memengaruhi Pendapatan UMKM Kuliner di Kota Denpasar. Inisiatif: Jurnal Ekonomi, Akuntansi Dan Manajemen, 4(1), 01–25. https://doi.org/10.30640/inisiatif.v4i1.3276
Nurjanah, S., Shofwa Shafrani, Y., Ayu Mahmudati, D., Kurnia Sabarina, A., Syariah, P., Ekonomi dan Bisnis Islam, F., & SAIZU Purwokerto, U. (n.d.-a). Optimalisasi QRIS dalam Meningkatkan Skala Usaha UMKM Kawasan Pasar Kuliner Purwasera Purwokerto..
Pengaruh, A., Pelayanan, K., Kepuasan, T., Spbu, P., Labu, P., Utara, A., Edyansyah, T., Alifia, N., Permana, E., & Harnovinsah, D. (2024). Analisis Penggunaan Qris Terhadap Peningkatan Pendapatan UMKM. In Jurnal Ekonomi Manajemen dan Bisnis (Vol. 25, Issue 1).
Sari, M., Rani, M., Kurniasih, P., Jannah, S. R., Syariah, P. P., Islam, A., & Lampung, U. M. (2024). Potensi QRIS dalam Meningkatkan Daya Saing UMKM. https://doi.org/10.62710/4z9xnr54
Sumarni S, Desfina, & Baso R. (2025). QRIS Untuk UMKM Kuliner Kekinian di Makassar : Efektifkah ? EKOMA : Jurnal Ekonomi, 4(4).
Untuk, D., Sebagian, M., Guna, P., Gelar, M., Ekonomi, S., Program, D., Ekonomi, S., Di, I., Oleh, S., Sri, S., & Mulya, K. (2024). Implementasi Sistem Pembayran QRIS pada Sektor UMKM bidang Kuliner yang Berada di alun-alun Kidul Yogyakarta SKRIPSI.
Yanto, H., Prasetiyo, B., Baroroh, N., Hajawiyah, A., & Kardiyem, K. (2024). Optimalisasi Literasi Keuangan Digital Melalui Peningkatan Penggunaan QRIS Pada UMKM. Surya Abdimas, 8(3), 386–394. https://doi.org/10.37729/abdimas.v8i3.4909
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Hersia Oktaria Putri Adelia; Rahma Nurjannah, Cherly Puspita Sari, Maya Panorama

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.








